Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 26 september 2012

Stöld av legala vapen - extremt ovanligt

Läser en artikel om vapenstölder på Svensk Jakts hemsida. Förundras över hur politiker av okunskap skärper reglerna för något som inte är ett problem, legalt innehavda vapen. Dessa är inte av intresse för kriminella, en studsare eller ett hagelgevär är inte vad man vill ha. det är revolvrar, pistoler och automatvapen som är det heta i den undre världen. Men ändå finns det planer på att skärpa den redan hårda svenska vapenlagstiftningen ytterligare.Personligen ser jag vapenförekomsterna som en av flera anledningar till att stärka tullens resurser, EUs fria rörlighet över gränser är i detta sammanhang ett stort problem - eller om man så vill ett underlättande av smuggling av många varuslag!

Svensk Jakt refererar en studie utförd vid handelshögskolan i stockholm. I korthet innebär studien (citerat från  Svensk Jakt):
• Antalet stölder av moderna licensbelagda vapen är mycket lågt, både i absoluta tal och i relation till antalet vapenägare, antalet legala vapen och till antalet inbrottsstölder. Vapen stjäls vid i genomsnitt 4 promille av inbrottsstölder i bostäder och fritidshus vilket ska ställas i relation till att det (baserat på antagandet om det normalt är en vapenägare i hushållet) i genomsnitt fanns vapen i storleksordningen 16 procent av bostadshushållen. Antalet vapenstölder där moderna licensbelagda vapen tillgreps var i genomsnitt 105 per år i hela riket, omfattande i genomsnitt 269 vapen per år. Trenden är också fallande.

• De skärpningar av förvaringskraven som gjorts sedan mitten av 1990-talet har inte haft någon effekt på vapenstölder. Trenden faller i samma takt över hela den undersökta perioden 1995–2010. Detta trots att vapenskåp (även för den som är ointresserad av vapen) kan antas vara attraktiva för tjuvar eftersom det är vanligt att folk förvarar kontanter eller andra värdeföremål i dem. Sannolikt kan detta förklaras med att civila jakt- och målskyttevapen är tämligen ointressanta för kriminella (det är även resultatet av BRÅ:s studie ”Brottslighet och trygghet i Malmö, Stockholm och Göteborg: En kartläggning” (BRÅ 2012)) och med att de legala vapenägarna redan före krav på förvaring i vapenskåp SS3492 hade en fullgod förvaring (många hade sannolikt redan då skåp som uppfyllde SS3492).

• Det finns allvarliga brister i polisens rapportering av vapenstölder. Cirka 16 procent av rapporter kodade som ”vapenstölder” avser fall där inga moderna licensbelagda vapen stulits. Detta är konsistent med BRÅ:s utredning som visar att det är ett generellt problem att kvaliteten på polisens rapportering är så låg (Färnström 2012, Användningen av brottskoder: En kvalitetsstudie inom kriminalstatistiken, BRÅ). Bristerna kan ha gjort att man tidigare överskattat problemet med vapenstölder från privatpersoner.

• När det gäller förvaring så är den idag godtagbar hos i princip alla (det vill säga alla har godkänt skåp). De skärpningar som gjordes beträffande låsen är meningslösa eftersom det under en hela den undersökta perioden endast finns ett säkert fall där man forcerat låset (dessutom utfört av en låssmed). Det vanligaste är att man tar hela skåpet eller hittar nyckeln (man kan vidare konstatera att ”gömma nyckel” inte fungerar).

• Eftersom den svenska politikern bygger på att man genom hårda krav för att bevilja licenser ska undvika att olämpliga personer får tag på vapen och hårda förvaringskrav för att förhindra att legala vapen genom stöld kommer i händerna på kriminella är det viktigt att känna till att det, om man studerar faktiska fall, finner att inte bara brott begångna med legala eller tidigare vapen (ex Hagelin 2012), utan också stölder av legala vapen, är ytterst få.
 Så vad är då skärpningar av legalt vapeninnehav annat än ett spel för gallerier där regeringen framstår som handlingskraftig efter publiciteten kring händelser där insmugglade och illegalt utnyttjade vapen är det egentliga problemet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar