Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 14 september 2012

Vapensmuggling och illegala vapen

Skjutningar runt om i landet har medfört att justitiedepartementet gett i uppdrag att se över vapenlagstiftningen och skärpa den. Något som kommer att kännas för oss legala vapeninnehavare. T.ex. ryktas det att halvautomatiska jaktvapen kommer att förbjudas, magasin med större kapacitet kan komma att förbjudas etc. Men redan nu är reglerna kring legala vapen (såväl civila som militära) mycket strikta. Inte minst förvaringsreglerna medför att det är väldigt få legala vapen som förekommer i illegala sammanhang. Tankarna kring skärpning för oss legala vapenägare känns som ett politiskt slag i luften. Att greppa sandkornen men missa bergen.

Men varifrån kommer då alla vapen på den illegala marknaden?

Enligt tullen i Västra Götaland kommer den i alla fall inte in via just Västra Götaland:
 Att det bara beslagtagits relativt få vapen tror Tony Magnusson, operativ chef på Tullverket,  delvis har att göra med att det faktiskt inte är en jättestor insmuggling av vapen till landet, något som den kommande kartläggningen också bekräftar, enligt honom
Men om det nu inte sker en jättestor insmuggling av vapen, varifrån kommer då dessa vapen som polisen i Stockholm beslagtagit under 8 månader ifrån:
 Nya siffror visar att rekordmånga sjutvapen beslagtagits av Stockholmspolisen och att allt fler unga beväpnar sig.
Hittills i år har 171 pistoler och k-pistar beslagtagits. En ökning med 25 procent jämfört med samma period förra året,
Eller dessa:
Allt fler illegala vapen beslagtas av den svenska polisen.
Under 2011 konfiskerades runt 2.400 vapen, att jämföra med drygt 1.200 tre år tidigare
Personligen tror jag att Öresundsbron är ett hett tips för åtminstone södra och västra Sverige. Men vad vet jag. Jag jobbar ju inte med sådant, jag bara funderar över det faktum att jag aldrig kontrollerats när jag åkt till/från Danmark, oavsett vilken väg jag tagit. Och malmöpolisens beslag peka åt samma håll:
Antalet vapenbeslag har ökat konstant de senaste fyra åren. I fjor beslagtogs 209 skjutvapen. Hälften av dessa var pistoler.
– Det är det vanligaste handeldvapnet. När det gäller automatvapen beslagtar vi uppåt tio stycken per år, säger Johansson.
De flesta vapen som undersöks har tillverkats i forna Jugoslavien, Turkiet, Spanien eller Italien.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar