Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 15 januari 2013

Vindkraftverk på jaktmarken

På min ena jaktmark finns det vindkraftverk. Eller ja, inte på den fastighet där jag jagar men på grannfastigheten. Många ogillar vindkraftverk men jag stör mig inte nämnvärt på dem. För min jakt orsakar de inga problem, däremot bidrar de med några bra saker:
Det ena är ett vägsystem av hög kvalitet.
Det andra är att man direkt kan se hur vinden ligger!

8 kommentarer:

  1. Har du märkt någon påverkan på viltet, typ att de inte går i närheten osv? Låter det störande när du jagar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under byggnadsfasen var där självklart stora störningar men nu under driftsfasen märker jag inga störningar. Ljudet är beroende på hur man står i förhållande till verken, står man i medvind låter det, men ändå inte värre än om man skulle jaga i närheten av en motorväg. Det kan vara så att jag upplevt tillräckligt många vindkraftverk för att min hjärna skall sålla bort ljuden.

      Radera
  2. Vi behöver satsa mer på förnyelsebara energikällor,personligen tycker jag att de kan placera snurrorna till havs. Senaste grejen är vindsnurror i svävande ballonger,de utnyttjar tydligen vindarna bättre.. Nåt behöver göras för miljön om vi ska kunna ha kvar moder jord till våra barnbarnsbarn..

    SvaraRadera
  3. Det låter ju bra att viltet inte påverkars. Jag kan tycka att det skulle göra det men du har ju jagat när det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utifrån det jag sett och det jag läst så bryr sig inte viltet nämnvärt om vindkraftverk när de väl är på plats. Gäss och hönsfågel kan få problem, rovfåglar som glider på termikvindar likaså. Fladdermöss kan få rejäla problem.
      Det finns en kunskapssammanställning på naturvårdsverkets hemsida om hur landlevande däggdjur påverkas: https://naturvardsverket.se/en/Start/Verksamheter-med-miljopaverkan/Energi/Vindkraft/Vindval/DAGGDJUR/Syntes-daggdjur/

      Radera
  4. Ja det är nog en fördel att vägarna hålls öppna o fria :)) Hos oss ligger marken så långt bort i skogen att de bara plogar den om det är avverkning på gång...hade tänkt att man kan väl skida in, men det finns ingenstans att ställa bilen...

    Skulle inte vilja ha vindkraftverk på jaktmarken om de låter som en motorväg, vill ju höra tystnaden ju ;))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljudet hänger på hur långt ifrån verket man står. Att stå på planen direkt under verket kanske inte är jättekul, men jag har på många ställen sett både viltväxlar och jakttorn i kanten på sådana uppställningsplatser så det är nog rätt bra lägen rent jaktligt. Det räcker att flytta sig några hundra meter från verket mot vinden så blir ljudet marginellt.

      Radera
  5. Vi har ett vindkraftverk på ena jaktmarken och viltet bryr sig inte om det. Där är lite buskage runt vindkraftverket och där brukar rådjuren ta daglega. Både vildsvin, kronhjort och rådjur har vi sett i närheten av det.

    SvaraRadera