Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 4 september 2012

Vem skall bestämma i vargfrågan?

Jag blev minst sagt förvånad när jag såg att den nye LO-ordföranden uttalat sig i vargfrågan och att han inte tycker att det skall bedrivas vargjakt. Vet inte om jag tycker att det är en relevant fråga för en LO-ordförande att uttala sig om, däremot står det honom fritt att uttala sig om det mesta i egenskap av privatperson men intervjun i fråga bör väl betraktas som ett tjänsteuppdrag! Hur som helst är jag tjänsteman och med i ett SAKO-förbund..... Denna blogg skriver jag däremot på helt privat bas och min arbetsgivare har ingen inblandning i den.

Så självklart skall vem som helst få uttala sig i frågan. Och lika självklart är det att man skall få ha åsikter i frågan utan att behöva bli hotad, men det tycker visst inte alla. En annan fråga är vem som skall bestämma i vargfrågan. Jag kommer snart till detta men först en liten utvikning.

För närvarande håller jag på att söka forskningsmedel, i ett av projekten kommer min arbetsplats att samarbeta med SOM-institutet i Göteborg. Att jag fick idén beror på att jag för länge sedan var klasskompis med föreståndaren där och för ett tag sedan fick vi kontakt och kom fram till att mitt ämnesområde kunde vara intressant att täcka in i en kommande SOM-undersökning. SOM-institutet är alltså en del av Göteborgs Universitet som långsiktigt undersöker tendenser i det svenska samhället. Deras främsta redskap är den stora Riks-SOM undersökningen som vi kunnat läsa om lite nu och då. Jag fick i alla fall för mig att kika i den senaste publikationen om Riks-SOM. Där finns en intressant artikel om attityd till varg som jag inte är helt säker på om den uppmärksammats speciellt mycket i media. Delat av den liknar det som skrevs 2011 efter det årets publicering av resultat, dvs att attityden är positivare i städer än på landet etc. Det jag inte sett någon ta upp tidigare är frågan kring var vår befolkning tycker att besluten kring vilt skall tas. För att göra det enkelt för mig snor jag helt enkelt tabellen från sida 158:
Det jag tycker är intressant med dessa uppgifter är att det inte inom någon åsiktsgrupp finns en majoritet som tycker att vargfrågan skall hanteras på EU-nivå. I den mest positiva gruppen är det blott 5% som tycker att den skall hanteras på EU-nivå och sett till samtliga åsiktsgrupper tycker 2% att EU är rätt organ att diktera kraven för den svenska vargförvaltningen! Till och med bland de som är positiva till varg är stödet för en kommunal förvaltning dubbelt så stort som stödet för EU i denna roll!






2 kommentarer:

  1. Som jag uppfattar det så är det mer formerna som EU vill skall vara uppfyllda än det specifika innehållet. Sverige skall besluta vad som krävs för gynnsam bevarandestatus. För licensjakt på varg fordras att detta är uppfyllt eller åtminstone att Sverige vet vad vi strävar efter. Något sådant beslut har Sverige inte tagit. Så pappersexercisen var inte i ordning. Hur många vargar det skall vara så ligger bollen hos oss och det ter sig otroligt att EU verkligen skulle bråka om just den detaljen. Det kommer en diskussion (på mycket lägre nivå) efter att Sverige lämnat en inplanterad rapport om vargstatusen inklusive vad som krävs för att den skall bli gynnsam i mitten av 2013. Nu hade Sverige inplanerat att bestämma vad gynnsam bevarandestatus är i tid till vargjakten 2013, men EU ingripandet verkar ha effekten att handlingsförlama statsmakternas beslutsprocedur och leda till fortsatt frånvaro av vargpolitik och därmed ytterligare sänkt acceptans och polarisering. Det blir onyanserat som SOM undersökningen att fråga på vilken nivå det skall ligga, olika kompoenenter ligger på olika nivåer. EU kan diskutera principer och underlätta internationellt samarbete och underlätta internationell beskrivning. Sverige skall ge t ex en nationell miniminivå och nationell beskrivning. Lägre organ kan sedan ges ett väsentligt inflytande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du alldeles rätt i. Men det jag uppfattar som intressant med SOM-undersökningens fråga är att man kommer åt en skepsis till EU i detaljfrågor, som den kring viltförvaltning.

      Svenskarna förefaller vara i grunden positiva till EU även om man är kritisk till hur EU fungerar som demokrati:
      http://www.som.gu.se/digitalAssets/1375/1375070_481-496-s--ren-holmberg--f--rsvagat.pdf

      Radera