Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 26 augusti 2012

Morgontidningarna börjar vakna

I DN härom dagen uppmärksammades extrema djurrättsaktivister som ett hot mot rättssamhället. Här följer några delar av artikeln:
Självrättfärdigheten är i själva verket en huvudingrediens i varje slags fanatism. Det borde inte spela någon roll om en majoritet i samhället sympatiserar med en mer urvattnad form av samma budskap. Våldsmetoder är aldrig försvarbara i en demokrati. Det torde vara uppenbart för de flesta att en del personer söker sig till dessa förment ”goda” ändamål enbart för att få utlopp för sina aggressioner – ett slags frikort att bruka våld i djurens, miljöns eller rättvisans namn.
Inte sällan är det vanliga människor och deras anhöriga – minkuppfödare, butiksinnehavare eller jägare – som blir måltavla för extremisternas aktiviteter. En politiskt motiverad terror som varken polisen eller säkerhetspolisen verkar prioritera särskilt högt.
Djurrättsaktivisterna har av Svensk Handel jämförts med kriminella mc-gäng. Det är en träffande liknelse. Organiserade och systematiska trakasserier, inte sällan mot människor i deras hem, är en allvarlig form av brottslighet. Att motiven är politiska bör snarast ses som en försvårande omständighet då brottsoffren inte väljs ut på måfå.
Ett demokratiskt samhälle kan inte tillåta små våldsbenägna aktivistgrupper att sätta agendan – inte ens i frågor som betraktas som perifera. Tystnaden, maktlösheten och rädslan är demokratins gift. Vi har alltför lätt att överse med våld från grupper som säger sig företräda ”svaga grupper”. Det må gälla djur eller olika minoriteter. Men dessa aktivister agerar helt och hållet på eget mandat. En sak är säker. Djuren har definitivt inte gett dem någon rätt att bruka våld i deras namn.
Det är bra att media börjar vakna i frågan! Vi får hoppas att polisen också gör det, om man skall tro en artikel i Svensk Jakt Nyheter härom veckan så krävs det relativt begränsade insatser för att få stora resultat. Men de måste vara nationellt samordnade, det är det lilla kruxet....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar