Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 4 augusti 2012

Den dödade geocachen på vår mark - followup

Idag ringde personen som satt upp en goecache på vår mark. Han undrade varför vi hade tagit bort den. Hade han inte betett sig som om det var vår skyldighet att acceptera en cache på marken så kanske vi hade reagerat annorlunda. Nu sade vi nej. Och det har vi myndighetens stöd i att få bestämma själva!

Följande står på Naturvårdsverkets hemsida:

Markägarens tillstånd för kontroller och cacher

Orientering och geocaching förutsätter kontroller och cacher att söka upp. Det innebär att föremål, som inte naturligt hör hemma i naturen, placeras ut. Om man skulle hårddra detta, betyder det nedskräpning, vilket förstås inte är rätt varken enligt allemansrätten eller miljöbalken. Men, så länge som markägaren har gett sitt tillstånd och någon är ansvarig för kontrollerna och geocacharna bedömer Naturvårdsverket att de positiva erfarenheterna överväger de negativa.
En annan lösning som vissa skolor valt är att måla ut små märken på till exempel ett träd eller en sten i stället för de traditionella orienteringskontroller. För det behövs också markägarens tillstånd.
Det är bra att tänka på att cacher och färg inte ska innehålla gifter eller annat som kan skada växter och djur och att när verksamheten upphör behöver den ansvarige plocka bort efter sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar