Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 15 maj 2012

Inget jaktbrott - inte heller lon var förgiftad

Läser på svensk jakts nätupplaga att även lodjur kan dö en naturlig död även om vissa inte verkar tro att så är fallet:
Det döda lodjur som hittades i Botkyrka kommun för en vecka sedan har nu undersökts av Statens veterinärmedicinska anstalt. Undersökningen visar att lodjuret dött av rävskabb och undernäring. Polisen har därför lagt ner sin förundersökning om jaktbrott.

– Det är bra att vi kunnat få ett så snabbt besked om dödsorsaken. Det finns alltid en risk att ovisshet om hur rovdjur dött leder till spekulationer och rykten, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län, i ett pressmeddelande.
Undersökningen av lodjuret är ett tydligt exempel på att rovdjur kan dö av många olika orsaker, och att det inte alltid handlar om jakt. Polisen har nu lagt ner förundersökningen om jaktbrott.

Kraftyigt skabbangripen
Lodjuret, en ung hanne, var kraftigt skabbangripen. Djuret har röntgats och inga tecken på att det utsatts för yttre våld har kunnat påvisas. Det fanns inga benbrott och inte heller några spår av metallrester i djuret. Lodjuret har sannolikt legat dött en längre tid på platsen.
– Kraftigt skabbsjuka djur drar sig gärna undan till skyddade platser. Jakttornet som lodjuret hittades i var klätt av presenningar och jag kan föreställa mig att ett sjukt och utmärglat lo kanske tyckte att det var en bra plats att dra sig undan på, säger Hanna Dittrich Söderman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar