Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 19 mars 2012

Gårdagens Agenda om varg

Igår sändes ett inlägg om varg på SVTs agenda. Agenda hittar du här, spola fram 17 min 30 sekunder in i programmet.

Inslaget inleds med ett reportage om problematiken kring utplantering av djurparksvargar. Bland annat fastslås att det måste finnas en acceptans i bygderna för att vargförvaltningen skall fungera. Man vill se en attitydförändring ute i bygderna.

23 minuter in i programmet var det en debatt mellan miljöminister Lena Ek och Jägarnas Riksförbunds ordförande Solveig Larsson. Inga direkt nyheter framkom. Det som dock var tydligt är att regeringen är extremt byxis inför EU-kommissionen. Det är till och med så illa att hela rovdjursförvaltningen är aktivt pausad just nu i väntan på lite olika utredningar och planer som skall presenteras inom kort.

Varför skulle det vara så svårt att helt enkelt klubba igenom att vi med förvaltningsmodell X ger en vargstam med gynnsam bevarandestatus vid 210 individer? Argumenten finns!

Cullingman har skrivit en intressant blogpost
med utgångspunkt i gårdagens agenda.

3 kommentarer:

  1. Får kolla på programmet. Visst serrö...då vet du hur det är här. Idag är det mulet men sedan ska hela vecckan bli sol. Vi var här förra året med.

    SvaraRadera
  2. Rovdjursproblematiken är egentligen ganska enkel från ett ekologiskt perspektiv, eftersom vi är onaturligt många människor så blir det mycket mindre utrymme över till andra arter, speciellt konkurrerande rovdjur. Det leder även till konkurrens mellan olika människor även om det inte är så påtagligt i Sverige och Finland men det kan därmed leda till sämre levnadsstandard för alla.

    Skulle exempelvis vår befolkning minska med 1% per år så skulle den halveras på 70 år, det skulle ge utrymme för mer natur, mer vilt, mer rovdjur, etc. Det skulle inte längre bli kontroversiellt att skjuta rovdjur - jakt är trots allt något som är naturligt för många arter. Om trenden däremot går i motsatt riktning och vår befolkning ökar med 1% per år så har vi fördubblat befolkningen till 2080 vilket gör det svårare för jägare, naturmänniskor, rovdjur, vilt men även för exempelvis stadsbor. Tänk själv om vi får dubbelt så många jägare i landet samtidigt som mängden vilt minskar för att vi människor lägger beslag på mer natur.

    Den växande befolkningen och redan stora befolkningen är egentligen det största hotet både mot naturen och mot oss själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om problematiken med den växande världsbefolkningen.

      Radera