Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 11 januari 2012

Guillou på jakt del 2

Guillou%20p%C3%A5%20jakt%20del%202

Programinfo:
Sista delen Del 2 av 2. Jan Guillou har begett sig till Sydafrika för att avslöja den cyniska jaktindustrin. Här stänger man in vilda djur och låter rika västerländska jägare komma dit och skjuta. Guillou möter också en svensk jaktarrangör i Afrika som ägnar sig åt sådan jakt.
Jaha,var min reaktion. Vad var det för konstigt med jakt i vilthägn? I ett kommersiellt skött vilthägn strävar givetvis ägaren efter att ha det utbud av trofédjur och arter som köparna är intresserade av. Nu är iofs omfattningen större i Sydafrika än någon annan stans, 9000 farmer med inriktning på detta känns rätt magstarkt. Kanske är det den öppna synen på det hela, att man betraktar världens 37 miljoner jaktlicenslösare som potentiella kunder är kanske vad som skiljer denna marknad från dess motsvarighet i Sverige. För jag är lite förvånad att Guillou inte nämnde ett ord om att liknande upplägg finns i Sverige också. Det räcker att slå upp gårdagens Svensk jakt nyheter för att hitta möjligheter att i hägn fälla kapitala dov- och kronhjortar. Bara man har rätt plånbok i fickan.... Jag orkar inte riktigt utveckla resonemanget utan hänvisar till Politiskt Inkorrekt Pappas blogpost Jakt - helgnöje eller livsstil? Det är applicerbart på mycket av det Guillou stör sig på i Sydafrika också. Att Guillou därtill skadeskjuter ett djur som man inte ens gör ett seriöst eftersök på ger en rätt besk eftersmak. Lägg till hans misslyckade avfångningsskott på en buffel i första avsnittet så börjar man bli lite fundersam över om man över huvud taget skulle vilja jaga tillsammans med gubben om man fick ett sådant erbjudande. Nåja, jag tycker nog att Guillou känns mer som en helgnöjesjägare än en allmogejägare. Men vad vet jag. Han kanske är djupt engagerad i någon lokal jaktmark och dess viltstammar i närheten av sitt hem. Men jag betvivlar det.

2 kommentarer:

  1. Vad är att vänta från en fd KGB agent och kioskdeckar kreatör.

    SvaraRadera
  2. Guillous jägarkompetens kan med fördel läsas om i Unni Drougges utmärkta spänningsroman "Bluffen". Den är bra skriven och emellanåt riktigt rolig.

    SvaraRadera