Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 29 november 2016

Test: Bark River Kalahari Hunter

Detta är min andra recension av en kniv från det amerikanska knivföretaget Bark River, ett företag som fortfarande har hantverksmässig serieproduktion av high end knivar kvar i USA. Denna gång har jag testat deras Bark River Kalahari Hunter och jag kan utan att ljuga säga att detta är en jaktkniv som ligger väldigt nära full pott. Jag har några små invändningar mot den men låt oss först se hur den svenska återförsäljaren beskriver kniven:
Bark River Kalahari Hunter.  Kalahari har utformats med den seriöse jägaren i åtanke. Denna eleganta och ergonomiskt utformade jaktkniv kommer enkelt och smidigt utföra de jobb du vill den ska göra.  Skaftets utformning gör den bekväm att arbeta med även under långa perioder. Blad i A2 stål med konvex slipning och naturligtvis full tånge.  Levereras med kraftig läderslida.
Total längd: ca. 235 mm
Bladlängd: ca. 114 mm
Bladtjocklek: ca. 4,3mm
Bladstål: A2@58 - 59 RC
Slida: Läder
Kniven är rejäl men har en klart tunnare klinga än den tidigare testade Bark River Bravo 1. Kniven ligger mycket bra i handen och handtaget är välformat så att man inte glider i greppet.

Klingan är i stålet A2, ett mycket bra verktygsstål som kan härdas så det blir väldigt hårt, men här har man nöjt sig med 58-59 hcr även om det går att pressa upp det något ytterligare. Bladet har en klassisk flåknivskurvatur och är konvext. Kniven är extremt vass vid leverans och håller skärpan väl. En nackdel med stålet är att kromhalten är så låg att det knappast kan kallas rosttrögt längre utan snabbt missfärgas av blod och andra invärtes vätskor om man inte är noga med rengöringen direkt efter användning. Vissa stör sig på det, men jag bryr mig personligen inte om lite patina.

Slidan är rejäl och i läder. Den är avsedd för högerhänta och kan bäras snett i crossdraw läge på vänster höft alternativt på höger höft och då kan den bäras lodrett eller vinklat. Jag tycker att slidan är helt OK men hade föredragit en slida av danglertyp för att komma åt kniven även när jag har jacka på mej. Därför monterade jag på en förlängare som gör att slidan fungerar som dangler. Jag har jagat under någon månads tid med slidan i de olika lägena och landar i att antingen ha den i crossdraw läget eller som dangler.

Jag har haft möjlighet att ta hand om ett par rådjur med hjälp av kniven. Den fungerar hyfsat att öppna upp djur med och är en mycket bra kniv vid flåning. Möjligen hade jag vid dessa arbeten föredragit en ramp för tummen på knivryggen, precis som på Bark River Bravo 1, men det går bra även utan. Kniven fungerar nästan allra bäst vid styckning (har styckat ett par rådjur och ett par lamm med den), då saknar jag inte rampen utan arbetar på helt obehindrat. Här dyker det dock upp ett mindre problem. Handtaget som är i svart micarta blir ganska halt när det får blod, köttvätska och fett på sig. Handtagsformen är dock tillräckligt markerad för att man inte skall tappa greppet om kniven men det är definitivt något att ha i bakhuvudet när man använder kniven.
Skall man sammanfatta mina intryck av Bark River Kalahari Hunter så är de mycket goda. Det är helt enkelt en av de absolut bästa jaktknivar jag hittills provat. Jag kan varmt rekommendera den även om den är ganska dyr och jag egentligen hellre hade sett en annan utformning på slidan. Hos vår svenska återförsäljare, survivalstore, finns den med lite olika handtag och kostar från ungefär 2.200 - 3.400 kr. Mycket pengar, men det är en bra kniv som håller en livstid eller två om man bara tvättar bort blod och andra kroppsvätskor i tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar