Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 4 augusti 2013

Test och utvärdering: Karesuandokniven "överlevnad"


I våras kom ett paket på posten. Det var från Karesuandokniven och innehåll två knivar. En avgfångningskniv och en "överlevnadskniv". Överlevnadskniven har jag nu använt i ett par månader och känner mig redo att recensera.

Data: 
Handtag av masurbjörk och renhorn
Längd totalt 210mm. Blad längd: 100 mm
Blad kavalié: Rostfritt stål Sandvik 12C27, härdat till HRC57
Hammarsidan av bladet är slipat efter poleringen för att få en skarp kant mot eldstålet.
Fodral: Nötläder
Eldstål: 1000ggr
Diamant bryne: 2 sidors diamantbryne. Sida ett med grov struktur för reparation av kniv egg om kniven råkat komma åt ett hårdare metall material eller ex. garnitsten, sida två för vanlig vässning av kniv egg- passar alla stål kvalitéer.

Art nr 3587 Pris i butik: 1600 sek.
Första intryck
En trevlig lite kraftigare kniv med brunbetsat träskaft och skida i matchande nyans. På sidan av skidan finns hållare för två redskap (eldstål och bryne), detta gör hela paketet lite "fetare". Get ett lite baktungt intryck

Bladet
Bladet är knappt 10 cm långt och knappt 3 mm tjockt, en aning "drop" på spetsen. På sidan är Karesuandoknivens logga inetsad, tydligare på denna kniv än på hustruns 20 år gamla fjällkniv från samma fabrikant. Eggen var väl slipad men kunde brynas upp till ytterligare skärpa med några få drag med det medföljande diamantbrynet.

Grepp
Skaftet är till största delen i betsad masurbjörk med en lite bit horn och ett litet barerskydd i mässing. Formen är klassisk "öringform" med lite drop längst bak. Skaftet ligger bra i handen men jag skulle personligen föredra något lite mer material i det. Det känns en liten gnutta tunt nu. Som det visar sig är detta inget som stör det praktiska arbetet, antagligen är jag lite för van vid mina egna knivar. Lystern i träet är en fröjd för ögat även om masurbiten inte är den allra högsta kvaliteten passar den väl på en kniv avsedd att brukas.

Slida
Slidan är av brunt nötläder med en upphängare som är vikt och nitad. Sömmen är enkel och gjord med matchande brun tråd. Som skydd för lädret är ett eggskydd av plast insytt i slidan. Slidan är avsedd för högerhänta brukare och sitter väl på plats i bältet. Kniven passar väl i slidan och man får vara väldigt ovarsam för att den skall glida ur skidan av sig själv.
Jag hade inte kunnat designa en bättre slida själv.

Hygien
Kniven är välgjord utan några skrymslen där det kan gömma sig bakterier och smuts. Den är lätt att göra rent. Knivskidan är luftig och jag tror att risken för bakterietillväxt där är minimal.

Test: täljbarhet
Jag har inte gjort något finarbete med kniven men jag har använt den praktiskt. Jag har späntat en hel del stickor när jag har tänt brasor. Det har gått finfint och knivens rygg har inga märken efter att jag har slagit på den med ett vedträ. I samband med att jag byggde min fasanvoljär använde jag denna kniv istället för snickarkniv. Den fyllda alla de behov som där uppstod med glans inklusive att skära av nylonrep av olika tjocklek.

Test: flåning och urtagning
Kniven är i längsta laget för urtagning av småvilt, men beroende på hur man håller den så går det ändå bra. Inte minst är det faktum att den har droppoint bra vid urtagning. Den torde vara väldigt lämplig i storlek för vildsvin, älgar och större hjortar. Kniven funkade finfint som flåkniv. Att det finns med ett diamantbryne är extra bra just vid flåning då det sliter rätt hårt på eggen.
Tilläggas kan att jag provade ett nackstick på en skadad grävling. Kniven fungerade alldeles utmärkt och trängde in mellan atlaskotan och skallbasen utan några problem, dess tjocklek gjorde att den var lätt att bända ur även om skallen tryckte mot när jag skulle dra ut den.
Jag har även rensat fisk med den, som förväntat var det inga problem. Lite bökigare var det att filéa, men något annat var väl inte att förvänta sig?
Tillägg 19/8: nu har jag använt kniven vid urtagning och flåning av fyra lamm och får. Den fungerar bra men är inte optimal på de mindre lammen då bladet upplevs som aningen långt. Inleddes jobbet med en skarp kniv behövdes ingen bryning av eggen under arbetets gång. Eggen slets, som vanligt, hårdast av snitten vid leder när klövarna skulle avlägsnas.

Test: styckning
Jag får erkänna att jag inte styckat något med den ännu. Däremot har jag skurit upp en hel del kött såväl rått som tillagat och torkat. Det är lätt att få upp en bra arbetsskärpa på den och den har fungerat bra även om jag föredrar ett par cm blad till när jag styckar eller skär kött.

Skärpan?
Kniven håller skärpan ungefär så väl man kan förvänta sig av en kniv med en hårdhet av HCR57. Dvs man får vara beredd på att dra ett par drag med det medföljande brynet med jämna mellanrum. Den är dock oerhört lätt att skärpa, men det beror nog på en kombination av jämn slipning och ett väl fungerande bryne. Och när jag nu är inne på brynet så kan jag nämna att det är ungefär 6 cm långt med brunbetsat masurskaft. Det ligger bra i handen.

Eldstålet
Eldstålet har jag inte använt. Eller rättare sagt. Jag har provat att slå gnistor med det och det fungerar finfint, men jag är helt rudis på att göra eld på det viset så jag får erkänna att jag inte ens försökt. Men HÄR hittar ni en film som visar hur man gör med exakt denna typ av eldstål.

Sammanfattande omdöme
Jag måste säga att kniven var en trevlig bekantskap. Vore jag i behov av en kniv för jakt och friluftsliv så är detta en kniv som ligger bra till. Den är väldigt all-round. Som jaktkniv funkar den bra, inte minst för högvilt. Att den har ett medföljande bryne är definitivt ett rejält plus. Det är vad som i mitt fall skulle väga över till denna knivs fördel i en jämförelse med åtskilliga andra knivar på marknaden, inklusive unika knivar tillverkade av någon av alla de skickliga knivmakare som finns runt om i landet.
Kort sagt, jag kan rekommendera kniven till den som söker en ny jakt- och friluftskniv.

Övrigt:
Karesuandokniven har inte lagt ut sin produktion till Asien. Genom att man har produktionen nära kan man arbeta dynamiskt, jobba med mindre serier som man modifierar allt eftersom.
Karesuandoknivens hemsida finner ni HÄR.
En annan recension av samma kniv finner ni HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar