Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 20 maj 2013

Att dölja sin okunskap bakom en mur av kunskap!

Lyssna: Det är jägarnas fel att vi har så mycket fästingar, menar forskare

Jägarnas fel att vi har så mycket fästingar, så säger Thomas Jaenson. Han säger att vi inte begriper situationen. Jaenson pekar ut hjortdjuren som det stora problemet. Han är en expert och experter har (tar sig) rätt(en) att se allt fullständigt ensidigt. Han ser enbart till fästingspridda sjukdomar. Precis som vargexperten Linda Laikre enbart (på ett väldigt snävt sett) ser till vargens genetiska status.

Det som sammanlänkar dem båda är det snäva forskarperspektivet, snävt då det enbart begränsar sig till det egna ämnets/intressets mur av kunskap. Att blicka bortom denna mur förefaller fullständigt omöjligt. Det som ideologiskt förenar Laikre och Jaenson är att de båda ignorerar biologisk mångfald. De missar att den biologiska mångfalden i sverige minskar kraftigt, detta trots allehanda politiska och myndighetsförsök.
Bamses snäva syn på vad som är naturligt beteende för ett rovdjur får stå som symbol för Jaenson och Laikres ovilja att blicka bortom sina respektive murar av kunskap!

Den rikaste biologiska mångfalden är beroende av mänsklig hävd. En stor mängd irrationellt skötta smågårdar är en av de största bidragarna till biologisk mångfald, rovdjurspolitik och EU är faktorer som raskt raserar denna källa till biologisk mångfald. Det moderna skogsbruket som kom till efter att skogsbetet upphörde är en annan källa till biologisk mångfald i skogsbygden. Det många inte känner till är att våra historiskt sett stora stammar av hjortdjur i någon mån kompenserar frånvaron av tama betesdjur i skogsmarkerna. Men 700.000 hjortdjur kompenserar inte tillräckligt, ur mångfaldshänseende, det 4-5 miljoner tamdjur åstadkom. Denna stam vill Jaensson att jägarna skall skjuta ner, Laikre vill att den skall bli vargmat. Båda strävar med sina uttalanden i praktiken efter att minska den biologiska mångfalden i Sverige.

Och de skall kalla sig insiktsfulla forskare. Eller ja. De kanske bara kallar sig forskare, för insikt om de stora mångfaldsfrågorna verkar de onekligen sakna.

Not: Jaenson vill att vi skal minska hjortdjurstammarna över lag. I själva verket räcker det att öka den stadsnära avskjutningen då det är där folk i praktiken rör sig. Men då skulle folk klaga över att elaka jägare mördar Bambi. Och så skulle Jaenson såklart inte få lika mycket uppmärksamhet som han får varje år vid den här tiden då han går ut med samma "nyhet". Relaterat:
Den rådjurhatande fästingforskaren....
Fästingen expanderar norr om Dalälven

4 kommentarer:

  1. Hur är den historiska spridningen av fästingburna sjukdomar?
    Hänger det ihop med vikingatidens sjöfärder?
    Eller ännu tidigare?

    Ty de tycks ju bara finnas i sjönära områden...
    Och i gamla kulturområden...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, kanske kan man hitta något om det i Margaretha Stjernbergs avhandling "farsoter under förhistorisk tid" från 1987 (thesis and papers from stockholm university no 19). Länge sedan jag läste den nu så jag minns faktiskt inte. Får kika på lunchen om den finns i vårt bibliotek.

      Radera
  2. fästingar går på varg,räv,grävling katter mm.. Inte f..n bär hjortdjuren hela ansvaret för spridningen,ett rådjur är bra mycket mer stationär än en varg tex..
    Fästingarna hamnar närmre bebyggelsen när rovdjuren tvingar hjortdjuren att söka skydd bland husen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glöm inte fåglar. Fästingen suger blod från alla varmblodiga varelser.

      Radera