Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 18 april 2013

Gråben kalasar 1/2 mil bort

Nu kryper det närmare. Allt närmare.

I morses hittade en fårägare halvannan mil (fågelvägen) från vår gård flera döda tackor i sin hage. Nu har det inventerats och besiktigats och slutnotan landar på elva vargdödade får på två olika gårdar. Lokalbladet skriver:

Enligt länsstyrelsen finns ingen förhöjd risk för att andra besättningar i trakten ska drabbas av angrepp.
My ass!

Detta var ju andra tillfället på ett par veckor i samma område. Är det inte snarare så att vi har fått en varg med smak för får i trakten?

Vidare säger länsstyrelsens besiktningsman:
- På gården där sju tackor blev tagna fanns staket på tre sidor av hagen. På den fjärde var det lite bergigt. Det var egentligen bara raka spåret in för en varg. Men fåren kunde inte komma ut, säger hon.
Ett rätt oansvarigt ordval som kan få konsekvenser. Det är ju frågan om naturbetesmark i kuperad terräng och att då skuldbelägga djurägaren är extremt olyckligt. Att marken i dessa trakter är djäkligt svårstängslad framgår inte. Och som fårägare brukar man stängsla för att just hålla får inne, inte för att hålla vilda djur ute. Hade jag stängslat våra marker för att hålla djur ute så hade fårhagarna fungerat som en led som fört vilda djur (vildsvin, hjortar, älgar och rådjur) från ett stort område till den hårt trafikerade landsvägen som passerar vår gård. Det hade varit extremt farligt och oansvarigt. För övrigt kan man fråga sig om rovdjursstängsel hade hjälpt, Svensk Jakt skriver:
Efter attacken verkar vargen gått vidare till en närbelägen gård. Där finns vargsäkert stängsel med fem trådar med 8.000 volt i. Men stängslet hade brister på fyra ställen där vargen sannolikt tagit sig in. Här revs ytterligare två tackor som fick avlivas eftersom de var svårt skadade

Mikael Jägare var påpasslig och filmade länsstyrelsens besök:

2 kommentarer:

  1. Men va trist...du hade ju får o de skall väl lamma snart...bygg säkert staket för dem...va trist att råka ut för det

    SvaraRadera
  2. Usch, otäckt. Och känns som nonchalant uttalande av länsstyrelsens besiktningsman.
    / Susanne

    SvaraRadera