Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 10 januari 2013

Lite funderingar kring min kombi

Jag har, som jag tidigare nämnt, en Tikka M77k. Ett kombivapen i kalibrarna 12 och 7x57r. Ovanpå bössan sitter en Leupold 1,5-5x20. Egentligen en trevlig kombination men jag får det inte riktigt att funka.Kanske är det så att jag inte definierat för mig själv vad det egentligen är för vapen jag har. Är kombin ett drevjaktsvapen som varken är ett renodlat kulgevär eller renodlat hagelgevär - det har ju bara ett skott av varje. Eller vad är det egentligen för något. Vad har det för berättigande?

När jag slöläste lite i Tobias Hassels intressanta bok om hagelvapen fick jag mig en tankeställare. Han är kritisk till att kombivapnet blivit en slags hybrid mellan hagel- och kulvapen. Ganska mycket tvärt emot hur vapentypen är tänkt att fungera i t.ex. Tyskland. Där är kombin ett kulvapen. Men med möjlighet att dra av ett hagelskott vid behov. Att använda det som pürchbössa är perfekt. Eller som längre norröver, till toppfågel- och trädskällarjakten.

Den fundering som väckts i min skalle är om jag kanske borde ta och byta till ett kikarsikte med högre förstoring och bättre skymningsvärde. Jag skulle då få ett vapen för pürch och kanske rävvak. Det intrikata problem man då står inför är att sätta rätt sikte på bössan.Jag skulle gärna ha ett med 50 mm frontlins, men då kommer man väldigt fel i förhållande till kolvkammen som i dagsläget är fast. Å andra sidan kan man ju gå ner lite om man köper OK kvalitet. Funderar på ett Meopta 6x42 med låg profil. Det kanske skulle sitta som en smäck. En annan bra sak med det är att det är lätt - det är onödigt att göra denna bössa tyngre än nödvändigt. Ett sikte med 6x förstoring duger till enstaka drevsituationer om man skjuter med båda ögonen öppna.

Fast förstoring på brytvapen gör att man inte luras att börja fippla med förstoringen utan det är no bull shit som gäller.

Får fundera lite till på det här innan jag bestämmer mig. Men det känns som rätt väg att gå med denna bössa. Kanske skull jag montera dit en reglerbar kolvkam också - bara för sakens skull!

4 kommentarer:

  1. I min värld blir kombinationer aldrig riktigt bra, alla goda intentioner till trots. Har ändå en kombi då det funkar fint för mig som inte har så vidsökta hundar, jag får traska en hel del i terrängen för att få hundarna att ta upp och då vill jag ha ett effektivt vapen för plötslig närstrid men även chans att ställa mig i pass för lite längre håll. Dessutom är min Classic 12/6.5 x 55 kortpipig och väl anpassad för vandring i allehanda snår och tät skog. Tänkte först använda den enbart med öppna riktmedel, mest för att hålla ner vikten och undvika allt utstickande som alltid fastnar i allt men omprövade och satte på ett litet rödpunktsikte till slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som ett rätt genomtänkt användningsområde.

      En annan fundering jag har är att köra min kombi med öppna riktmedel som eftersöksbössa...

      Radera
  2. Jag funderar på att skaffa en kombi, klass1, dels för att jag jagar mest vid åtel och föredrar hagel,men kommer gris vill jag ha kula,tar jag med studsaren ut nu så blir inga kråkfåglar skjutna då de sitter i träden.
    vid framtida drevjakter behöver man nog ha en kombi om grisarna etablerar sig i trakten..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vid åteljakt är det nog också bra - passar fint med den ljusstarka optik jag har i åtanke. Framtidens drevjakter får för min del skötas med min kortade 9,3-a (som jag för övrigt skjuter rådjur med också). Redan nu är det den jag har som primär hundförarbössa.

      Jag skall i alla fall testa möjligheterna med kombin innan jag eventuellt byter den mot något annat kul....

      Radera