Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 12 december 2012

Utsläppta vargar i Jönköpings län?


Lyssna: Länsstyrelsen om vargrykten: ”Osannolikt...”

Definitionen på vandringssägen är enligt Wikipedia:
En vandringssägen är en modern sägen, skröna, som av många uppfattas och förs vidare som sann men vars huvudperson aldrig blir närmare än "en vän till en vän". De handlar ofta om mystiska sjukdomar, hemska avslöjanden om till synes harmlösa vardagsföremål, skrämmande brottslighet eller gåtfulla beteenden hos andra människor, och behandlar således de orosmoment, rädslor och fobier som finns i dagens samhälle.
Det alternativa namnet klintbergare kommer av folklivsforskaren Bengt af Klintberg, som skrivit tre böcker i ämnet, Råttan i pizzan (1986), Den stulna njuren (1994) och Glitterspray (2005). Internationellt är studiet av den här sortens historier främst förknippat med den amerikanske forskaren Jan Harold Brunvand som myntade begreppet urban legend 1979 och vars publikationer sedan 1981 inspirerat forskare i många länder att samla in och popularisera kunskap kring dessa historier.
Om någon har förstahandsinformation så vore det vara bra om denne träder fram. Om så inte sker så kan man i dagsläget inte se det som något annat än en vandringssägen enligt Ockhams rakkniv.

För övrigt så kan jag inte se att denna typ av ryktesspridning på något vis gynnar jägarkårens intressen. Kanske finns där även extrema vargvärnare som späder på ryktena för att få jägarkåren att framstå som paranoida konspirationsteoretiker! Det är bättre att hålla sig till fakta, t.ex. den vargangripna tyskterriern väster om Jönköping. Men som sagt, skulle någon kunna presentera vederhäftiga bevis på en utplantering så hamnar det hela i ett annat läge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar