Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 20 augusti 2012

Hot är aldrig OK!

Rubriken är ständigt aktuell och tyvärr har jag varit nödgad att använda den fyra (!) gånger tidigare (här, här, här och här).

I det senaste numret av Svensk Jakt nyheter finns flera intressanta artiklar (1, 2, 3) om hot mot jägare i allmänhet och hot mot individer som inom tjänsten hanterar varg eller privat uttalar sig om varg i synnerhet. Jakt och Jägare har också skrivit om det. Men dessa tidskrifter når i princip bara jägare, och vi jägare känner antagligen redan till stora delar av problematiken. Då är det betydligt viktigare för samhället i stort när problematiken nu tagits upp i tidningen Journalisten.

I tidningen Journalisten beskrivs två delar av problemet, dels p-t-p och dels APU. (Jag länkar inte till dem, är ni intresserade av deras hemsidor får ni googla fram uppgifterna) Vinklingen är inledningsvis att en journalist hängts ut av p-t-p:
I våras skrev Jens Flyckt tre notiser och en artikel om vargiakttagelser i utgivningsområdet. Han misstänker att det är de som har lett till att han nu hängs ut som ”varghatare”.
– Jag är absolut inte varghatare, säger Jens Flyckt.
Han är orolig över att sajten ska inspirera människor att agera.
– Det är inte personerna i kärnan inom PTP jag är orolig för, utan svansen av anhängare.
Sigtunabygden och Knivstabygden ingår i UNT-koncernen. När Jens Flyckt kontaktade sin chef och berättade om händelserna under sommaren agerade företaget snabbt. Händelsen polisanmäldes och Jens Flyckt försågs med ett överfallslarm.
– 20 minuter efter att jag meddelat redaktionen ringde polisen upp. Det var väldigt snabbt och bra agerat av UNT, säger Jens Flyckt.
Förundersökningen är nu nedlagd. PTPs sajt är baserad i Panama och därför svår för polisen att komma åt. Det är inte den enda nedlagda förundersökningen rörande PTP de senaste månaderna, och Jens Flyckt är inte den enda journalisten som drabbats.
 Leif Andersson, reporter på tidningen Jakt & Jägare har under våren granskat PTP. Han har själv blivit hotad och förtalad och har gjort två polisanmälningar, båda nedlagda.
Och dels att APU skall granskas av polisledningen, men även att APU har kontakter med p-t-p:
– APU vidarebefordrar information de själva inte kan lägga upp till PTP och till en norsk sajt. Jägare, barn till jägare och journalister blir hotade och förundersökningarna läggs ned och det finns poliser med i bakgrunden. Rikspolisstyrelsen borde agera, säger Leif Andersson.
 Jens Flyckt är väl medveten om den misstänkta kopplingen mellan APU och polisen i hans egen hemkommun.
 Det är då fan vad folk beter sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar