Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 19 april 2012

Juan Carlos elefantjakt...

Spaniens kung är just nu utsatt för hård kritik. Han har skadats under en elefantjakt i Botswana. Skadan var så illa att han flögs hem till Madrid för en höftoperation. Bilden ovan är från en tidigare jakt, lite mer lyckad än den senaste.... Såhär skriver SR om det hela:

Spaniens kung Juan Carlos skadade sig i förra veckan under en elefantjakt i Botswana och flögs akut till Madrid för operation. Hans afrikaresa väcker kritik i krisens Spanien.

Om det inte vore för att kungafamiljen själv har gjort en stor sak av sin solidaritet med alla miljontals spanjorer i arbetslöshet och med ekonomiska problem, så skulle kanske inte denna påskresa till Botswana ha drivit fram samma våg av kritik.

Kungen var på en privat resa med drottningen har det sagts från kungahuset, men det var inte känt att denne kände jägare skulle passa på att lägga ner storvilt. Jaktavgiften i Botswana är som lägst, enligt tidningsuppgifter, 60.000 kronor och kan vara ända upp till fyra gånger så dyr. När akuttransporten hem för att operera kungens skadade höft blev känd, blev indignationen desto kraftigare.

Gamla foton med kungen framför skjutna elefanter utgör förstasidor i tidningarna. Den högerorienterade tidningen El Mundo skriver i sin ledare att detta var oansvarigt i en tid som denna.

Spanien skakas de senaste dagarna av en allt högre ränta på sin statsskuld, i dag gick den över 6 procent. Finansmarknaderna tycks inte övertygade om att den spanska regeringen ska klara landet ur dess kris med 24 procent arbetslöshet kombinerat med ett underskott i budgeten, som ska minskas till 5,3 procent av BNP.

EU-kommissionen har visserligen uttalat sitt förtroende men vill få mer detaljer i juni. Den franske presidentkandidaten Nicolas Sarkozy använder Spanien som avskräckande exempel i sin kampanj. Även Italiens premiärminister Mario Monti varnar sin spanske kollega för att inte göra tillräckligt, rädd för att Italien ska smittas.

Kung Juan Carlos är en populär kung efter sin starka roll som påskyndare av demokrati efter Franco-åren. Men hans svärson är misstänkt för korruption, ett barnbarn har vådaskjutit sig i foten och kungens allmänna hälsa är vacklande. Hans ord i jultalet om att alla i offentlig ställning måste uppträda modest klingar nu falskt för många spanjorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar