Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 28 februari 2012

Recension: Älgjakt, 9 sätt att jaga älg

Christer Lindbergs nyutkomna bok Älgjakt 9 sätt att jaga älg (ISBN 978-91-7586-636-9) är en riktigt bra och läsvärd bok. Det vill jag ha sagt med en gång. Sedan är det nog snarare 9 perspektiv på älgjakt än renodlade jaktsätt. Men det är petitesser, rubriken blev bra.

Boken innehåller 10 olika kapitel:
  • Lockjakt, om just lockjakt på älg. Och budskapet är att det inte bara gäller tjurar.
  • Ståndhund, ja det är väl kanske det vanligaste sättet. Mängden jämtar och andra ställande älghundar är ju stort i Sverige.
  • Spårhund, om att jaga med spårande hundar. I kapitlet är det tax som exemplifieras.
  • Drivande hund, här är det jakt med allehanda drivande (och stötande hundar som beskrivs.
  • Pyrschjakt på älg är inte så vanligt i södra sverige och knappast heller norr över, men spännande verkar det om man har markerna och tilldelningen till det.
  • Passkytt, ja det är den roll jag haft under alla de älgjakter jag varit med på. Så där kände jag igen mig. Kanske har jag haft tur i lottningen, kanske är jag tystare och mer uppmärksam (ljudförstärkning i kåporna?) än mina jaktkamrater för jag har haft förmånen att fälla betydligt fler djur än vad jag skulle gjort vid en statistisk normalfördelning över jaktlaget.
  • Drevkedja, inte någon speciellt vanlig jaktform nu för tiden men den förekommer och jag tycker att den verkar social och rolig.
  • På egen hand, ensamjakt med ställande hund är det som beskrivs i detta kapitel.
  • Jakt med Diana, ett slags portträtt av ett par inbitna jägare som tar varje jaktlig chans som uppstår.
  • Hugget i sten, det ofrånkomliga historiska perspektivet med bland annat hällristningar.
Min känsla är att flera av kapitlen är omarbetade artiklar som tidigare publicerats i Jaktmarker och Fiskevatten, där författaren ofta skriver om jakt. Men det är helt rätt. Man skall utnyttja de texter man producerar flera gånger om man kan. I detta fall har det genererat en intressant och bred bok där jakten på skogens konung är den samlande länken.

Settern har givit ut boken, och även i detta fall har man valt att trycka boken i Sverige vilket absolut inte tillhör vanligheterna nu för tiden. Vanligast är nog Baltikum. Men även denna gång är det Bulls grafiska i Halmstad som får ta till sig äran för ett fint tryck. Redaktionellt så fanns där ett par små stavfel som slunkit igenom korrekturen, men så är det nästan alltid nu för tiden.

Summa summarum: är du det minsta intresserad av älgjakt och fina bilder från älgjakt så skaffa boken omedelbums. Den finns på AdLibris för 229 kr, Bokus för 269 kr och Setterns egen bokklubb för 219 kr eller 199 om man är medlem i bokklubben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar