Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 6 januari 2012

Klotets nyhetskrönika för 2011

Klotet är ett många gånger intressant program. Men där dök upp konstigheter i deras nyårskrönika:
Vargfrågan var en svensk het potatis under 2011. EU-kommissionen kritiserade den svenska regeringens beslut om att ha licensjakt på ett vilt djur som det bara finns ett par hundra individer kvar av och blev också anmälda av ett antal miljöorganisationer till EU-domstolen. Hela den här licensjakten sas vara för att öka acceptansen för rovdjuren i vargbygd och det är väl högst oklart om det verkligen blivit så. Fler vargar har ju faktiskt skjutits olagligt det senaste året.
Detta är ju faktiskt helt fel. WWF presenterade först på symposiet i Vålådalen sedan i en rapport att den illegala jakten på varg sjunktigt högst avsevärt under senare år, kanske inte kopplat till licensjakten men där finns en tidsmässig koppling till när skyddsjakt på eget initiativ i akut situation luckrades upp. Det jag misstänker är att klotet i sin krönika tänkte på det bizarra utspel som ett par länsstyrelsetjänstemän gjorde i egenskap av privatpersoner i höstas, vilket jag såklart kommenterat. Forskare tyckte inte att siffrorna som presenterades var konstiga:

Att ett 50-tal vuxna vargar ska ha försvunnit i Gävleborg och Dalarna under de senaste sex åren, som Rapp och Hansson påstår, är inget konstigt, enligt Liberg.

– Det är cirka åtta vargar per år, eller 5–10 procent av stammen i de båda länen. Det ligger klart inom ramen för vargarnas naturliga dödlighet. Vargar dör av andra orsaker än tjuvjakt, hur konstigt det än låter för vissa.

Näe, det var lite kasst av klotet faktiskt. De borde hållit bättre ordning på sina nyheter än så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar