Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 3 januari 2012

Guillou på jakt del 1 - på gott och ont

Guillou%20p%C3%A5%20jakt%20del%201

Programstart. Del 1 av 2. Jan Guillou besöker Tanzania för att jaga elefant, buffel och antiloper. Programmet ger en inblick en i en grym värd utan rättssäkerhet. Men det blir också jakt där Guillou bland annat riskerar livet vid en buffeljakt.
Härom dagen hade Jan Guillous nya jaktprogram premiär. Ett program om jakt i Afrika. Första delen handlade om Tanzania och andra kommer att handla om sydafrika, då antagligen om jakt i motsvarande hägn.

Tesen som Guillou driver och förmedlar i det första programmet är att jakt i Afrika är ett sätt att säkra viltstammarna. Orsaken är den att genom jakten skapas ett intresse att bevara djuren i levande skick för att kunna sälja dem genom jakt. Detta skapar jobb i områden där alla jobb är bra jobb. Om legal jakt inte är tillåten och därmed inte skapar jobb är illegal jakt alternativet. Illegal jakt på t.ex. elfenben som går på export till sydostasien. Problemet finns även inom andra områden, områden där jag är yrkesverksam.

Illegal handel med skyddade djur och produkter därav är en av fyra stora illegala marknader. De två största av de fyra är droger respektive vapen, ungefär likvärdiga i omsättning. Som nummer tre och fyra, ligger illegal handel med antikviteter respektive skyddade djur. Under en period för sisådär tio år sedan intresserade jag mig för den illegala handeln med antikviteter, visade bland annat på ett uppslag i DNs kulturdel hur Ostasiatiska museet genom en utställning helt ogenerat stödde denna handel. Deltog även vid ett antal internationella vetenskapliga konferenser där jag höll föredrag om det, bjöds in att föreläsa för tull och polis vid en fortbildningsdag där även den illegala handeln med skyddade djur togs upp. Problemen är i princip identiska. I båda fallen motiveras de av att det finns en marknad, en efterfrågan. Och i de områden där problemen med plundring/tjuvjakt är seriöst stora råder en situation där arbetstillfällena är så få att varje liten extrainkomst är av betydelse för överlevnaden. Då är det lätt att ställa upp på att plundra inkagravar i Anderna, eller förgifta ett vattenhål för att elefanter skall dö och betarna tillgängliga. Lösningen på problemet är i båda fallen att man måste skapa alternativa sätt för dessa människor att försörja sig på. Man måste även ge djuren och monumenten ett värde annat än som plundringsobjekt/måltavla. Detta tycker jag faktiskt att Guillou lyckades skildra rätt bra i sitt program. Att han sedan motiverade fällandet av en gammal elefanthane med det outtalade ordet skyddsjakt är en annan sak.

Hur som helst. Jag tycker att programmet var klart sevärt, trots en massa reklamavbrott och trots att det var Guillou som höll i det. För Guillou är jag seriöst trött på. Inte minst som han utan problem fäller såväl elefanter som isbjörnar, men valde att kritisera den svenska licensjakten på varg. Om det inte är dubbelmoral så vet jag inte hur det ordet stavas.

1 kommentar:

  1. Visst var det sevärt. Vacker natur och alla djuren. Sedan hans jakt...tycker synd om elefanten dock som jag tycker är ett speciellt djur.

    SvaraRadera