Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 20 augusti 2011

Lockebock

Ikväll funkade det mesta.

Smög fram till ett gärde där jag sett en bock ett par kvällar i rad men av olika anledningar inte kommit till skott. Idag stod ett djur på ängen när jag kom. Jag smög fram till mitten av ena långsidan och över ett dike. Bra kulfång mot andra långsidan men kasst i övriga riktningar. Lyfter kikaren. Scheiss, det är ju det där smaldjuret jag sett ett par gånger förut. Ett lustigt ett med ljus, nästan silverfärgad, päls.

Så jag blev sittande. Efter ett tag såg jag bocken. Kanske 200 m bort, vid ena kortsidan. Det var inget som stämde. Vinden låg lite fel för att smyga dit, det var även dåligt med skydd. Vände i alla fall på mig. Funderade. Spanade i kikaren. Tänkte på mina uppsatta mål (smyg och max 50 m håll). Kom att tänka på att jag satt i gräs. Modifierade mina mål. Lade till lock som en giltig parameter. Provade ett grässtrå. Inte ett ljud. Provade ett par till. Lika uselt. Hittade sedan ett lite mjukare strå. Det pep till bra. Både smaldjuret och bocken lystrade. Hmm. Lovande. Jag pep lite till. Smaldjuret började gå mot mig. Bocken följde med. Pip pip. Båda djuren närmade sig raskt. Hmm hur fasen skall jag kunna få upp bössan nu utan att de skräms tänkte jag. Slutade pipa. Rörde mig i slow motion. Fick upp både bössa och stöd.

Hittade bocken i kikarsiktet. Rak front.... Näe. Vänta. Vänta. Vänta. Också vände han upp sig och jag lät kula gå. Han sackade ner på knä. Reste sig och hoppade in i skogsbrynet kanske 40 m bort. Hmm. Började fundera på vilka hundar som kunde tänkas finnas tillgängliga om det behövdes eftersök. En tränad drever visste jag fanns ungefär 500 m bort. Får börja med den om jag inte hittar bocken. Lade skjutstödet i skjutriktningen ifall det skulle bli skarpt eftersök.

Gick fram till skogskanten. Där jag i alla fall trodde att den försvunnit in. Och visst. Där låg han. Skönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar