Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 15 juni 2011

Björnjaktsutbildning

Igår var jag på en riktigt rolig och intressant björnjaktsutbildning i Jägareförbundets regi. Utbildningen ägde rum på Bredareds skjutanläggning. En superfin anläggning, väl i klass med de finaste jag tidigare skjutit på.

Jägareförbundets Benny Nilsson höll i utbildningen och vi var ett 15-tal deltagare. En sak som stod i fokus var skytte, vikten av att ha anpassat vapen och skjuta med stöd. Detta demonstrerades med all önskvärd tydlighet genom praktiska övningar.

Kursen innehöll en hel del om björnens liv och levnadsvanor. Hur deras sociala struktur fungerar samt hur samhället bör hantera björn för att minimera risker att björnar blir farliga. Det pratades om hur björnen påverkar övrig jakt samt hur jakt påverkar björnen. Att björnen kan bli farlig togs upp flera gånger.

Björnens träffområde är litet. Därför fanns det ett fokus på skyttet samt en uttalad målsättning att få folk att i större utsträckning använda skjutstöd. Detta beror på att mängden skadeskjutningar var hög vid speciellt 2007 års jakt. En skadeskjuten björn är inget man önskar sig, dels blir de farliga och dels är eftersök på skadade björnar mycket svårt.

Regelverket som framför allt jaktledaren behöver känna till berördes som hastigast. Men det är uppenbarligen en omfattande pappersexercis kopplad till fällandet av en björn.

Sammanfattningsvis en rolig och lärorik dag i sällskap med en massa trevliga jägare med olika bakgrund och jaktliga preferenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar