Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 28 april 2011

Dödsmaskar och varälgar - de senaste dagarnas mediarapportering

Igår släpptes nyheten att ytterligare en räv med rävens dvärgbandmask hittats genom SVAs undersökningar. Denna gång utanför Katrineholm i Södermanland. Metros klatchiga rubrik var Ännu en räv hade dödsmask - smittar via bär. Ja här gäller det att skrämma upp befolkningen så mycket som möjligt! Inga proportioner är för små för en smaskig rubrik. Men visst är det illa. Vi får bara hoppas att allmänhetens acceptans för rävjakt ökar genom detta...

Och hur var det med varälgarna då? Jo på SRs hemsida kunde man läsa:

Två döda vargar har hittats nära sjön Racken utanför Arvika i Värmland. Polisen tror att djuren dött under våren, och har inlett en utredning om grovt jaktbrott, uppger lokala medier.

Kadavren hittades i måndags. Enligt mannen som gjorde fyndet saknades vissa kroppsdelar som tycks ha sågats av, bland annat djurens överkäkar. Det skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Vargkropparna ska nu undersökas på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Följande bild visar den ena vargkroppen:

Men när sakkunniga tittat på kropparna konstaterades det att dessa snarast kommer från klövvilt, närmare bestämt älg. Problemet är att när anmälningar som denna görs om grovt jaktbrott går det in i statistiken, även om fallet avskrivs. Så nästa gång någon sammanställer statistik ser man att misstänkt grovt jaktbrott utretts i Arvika. Bara om den som sammanställer statistiken vill så kommer det att framgå hur många fall som avskrivits av naturliga skäl....

Problemet med varälgarna blir ännu större när en lokal folkpartist försöker utnyttja situationen för sina egna ändamål. På SRs hemsida kan man läsa om tipspengar:
Nu utlovas tipspengar till den som kan avslöja vem som dödat de kadaver som hittats i närheten av sjön Racken i Arvika. Kadavren misstänks vara vargar och Johan Chytraeus, aktiv folkpartist från Arvikatrakten, har utfäst en belöning på 15 000 kronor för tips som leder till att en eventuell tjuvskytt döms.

Johan Chytraeus skriver i ett mejl till polisen att vargens rätt till existens måste försvaras.

De två döda vargarna hittades i söndags kväll och polisen tror att det kan handla om tjuvskjutna vargar.

Men om det verkligen är vargar har ännu inte kunnat bekräftas.

Men om det jaktlag som fällde älgarna kommer att få några pengar. Antagligen inte, för det är ju inget brott att dömas för. Att det är just en folkpartist som gått ut med löftet om prispengar förvånar mig inte. Men det gör inte situationen mindre osmaklig.

Det är faktiskt förvånansvärt ofta som det som media först rapporterat om som grovt jaktbrott (tjuvjakt av stort rovdjur) visar sig vara något helt annat när expertisen väl kikat på det. Givetvis hänger detta samman med den kraftiga urbaniseringen och naturovanan som folk i allmänhet har. Förutom varälgarna i Arvika så har jag fått nys om följande incidenter, som tyvärr också finns med i statistiken över misstänkta grova jaktbrott:
  • En grävling i Torsåker i Gävleborg misstänktes vara ett vargfoster. SVA artbestämde och misstaget rätades ut.
  • En stor tamkatt misstogs för lodjur i Norrtälje. SVA artbestämde och misstaget rätades ut.
  • En räv i Galenreviret i Hälsingland misstänktes vara varg. SVA artbestämde och misstaget rätades ut.
Nu verkar man iofs inte ha hunnit ta SVAs resurser i anspråk för varälgen, felet uppmärksammades tämligen omgående. Men jag tycker att det känns rätt osmakligt att nyheter om misstänkt tjuvskytte slås upp så stort innan man konstaterat om det stämmer eller ej. För problemet är att gemene man minns de stora rubrikerna om jaktbrott och tjuvskytte, inte en liten dementi på tre rader långt in i tidningen flera dagar senare. Vilket är förödande för alla seriösa jägare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar