Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 3 mars 2011

Göring och Luftwaffes drillingar


Jag läser som tidigare nämnts Jägarna på Karinhall, denna svulstiga mustiga skröna om en jaktfest arrangera av Heman Göring under dagarna tre i hans jaktslott Karinhall utanför Berlin samtidigt som olympiaden går av stapeln i augusti 1936. Boken är överfylld av sex, supéer och sprit. Samt lite jakt och mycket intriger. Samtliga maktens män som tecknas i boken framstår som intrigerande psykopater.

Nåja. Den väckte lite nyfikenhet på Göringsjaktintresse, vilket resulterat i en blogpost om Carinhall och nu en som jag tänkte ägna åt de drillingar Göring försedde Luftwaffe med. Själva boken Jägarna på Karinhall kommer jag nog inte att skriva mer om, det finns redan många bloggningar om den utenätet och jag vet inte om jag har något ytterligare att tillägga, annat än att den var väldigt underhållande.

Hur som helst, Herman Görings jaktintresse spillde över på hans ansvar över Luftwaffe. Innan och i krigets inledningsskede lät han utrusta flygplanen med överlevnadsutrustning i form av en drilling med ammunition. Det var framför allt flygplan stationerade i nordarika som utrustades på detta vis, i Europa gjordes kanske bedömningen att man skulle kunna ordna sin försörjning på annat vis.

Drillingen som köptes in i ungefär 2500 exemplar och valet föll på JP Sauer & Sohn modell 30. Kulpipan var i kaliber 9,3x74R, hagelpiporna i 12/65. I dagsläget är vapnen eftertraktade samlarföremål, speciellt för samlare av nazi-memorabilia.

När detta skrivs finns det en luftwaffedrilling till salu på Widfeldts vapenhandel i Blekinge. Priset är 60.000 kr och då ingår en koffert. Tyvärr inte någon originalkoffert i grönmålad aluminium utan snarare en vid ett senare tillfälle tillverkad koffert i trä. En i nyskick med alukoffert auktionerades ut i USA härom året, jag vet inte slutpriset men inför auktionen uppskattades det till 30-40.000 dollar. En annan men i den lite udda kalibern 9,3x72R (felskrivning?) gick året därpå.

1 kommentar:

  1. För några år sedan så läste jag om ett gäng som körde någon "blandform av soptippsarkeologi och Urban-Exploring kring Karinhall. De hade hittat en hel del roligt och märkligt. Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag läste detta här på nätet.

    SvaraRadera